Sådan vælger du en seng - den ultimative sengekøbsguide

At vælge den rigtige seng er afgørende, hvis du ikke vil have søvnløse nætter. Da du tilbringer en tredjedel af dit liv i sengen, skal du sørge for gode soveforhold. For at gøre det, er der flere aspekter at være opmærksom på.

Inden du foretager et så vigtigt køb, er det nødvendigt med lidt research. Forstå dine behov med hensyn til størrelse, sovemønstre og indretningsstil. Kvaliteten af din søvn påvirkes af sengestellet. Et passende sengestel vil også forbedre og løfte dit soveværelses indretning.

For at opnå en harmonisk soveværelseindretning skal du undersøge, hvilken farve på sengestellet, der passer til din stil. Det samme gælder sengens materialer; de mange muligheder gør din sengejagt sjov! Hvis du ikke ved, hvor du skal starte, så er vores guide til, hvordan du vælger den rigtige seng, lige det, du har brug for!

 

Sådan vælger du den rigtige sengestørrelse

Kingsize eller Queensize? Når det kommer til sengestørrelser, bør du overveje at forkæle dig selv. Mere plads betyder mere komfort, hvilket betyder bedre søvn. Tag højde for rummets størrelse, og vær sikker på, at den seng, du ønsker dig, passer til rummet,

For at forstå, hvordan du vælger den rigtige sengestørrelse, skal du starte med at måle dit soveværelse op. Husk at medtænke ekstra plads rundt om sengen, så du kan bevæge dig omkring. Glem ikke det ekstra tilbehør, der også tager plads, f.eks. et hovedgærde eller skuffer under sengen. Hvis du har et lille soveværelse, bør du undgå store, massive senge - det vil se overfyldt ud, så gå hellere efter en sovesofa eller en mindre seng.

I et rummeligt soveværelse kan du gå efter en luksuriøs størrelse. Selvom du ikke deler din seng, anbefaler vi stadig en dobbeltseng. På den måde får du mere plads til en rolig søvn.

At vælge en madras i den rigtige størrelse er det næste punkt på listen. Madrassens korrekte størrelse er baseret på sengens indvendige rammestørrelse - normalt 2 cm mindre. Så sørg for, at målene stemmer overens, og giv plads til små forskelle, før du køber. Desuden skal din nye madras give god rygstøtte.

Overvej dine søvnbehov - og din partners behov. Prøv forskellige typer madrasser, og find den, der passer til dig. Nogle madrasser er bedre for  personer, der sover let, da de er designet til at reducere bevægelse. Andre har fordele, når det kommer til forskellige sovepositioner.

 

Den bedste type seng til dig

I dag kan man få mange forskellige sengetyper, hvilket kan være lidt overvældende, når man skal træffe et valg. Hvis du spekulerer på, hvad der er den bedste type sengestel, kan du tjekke de mest populære modeller:

  • Senge med opbevaring
  • Sengestel med lameller 
  • Elevationseng
  • Køjeseng

Senge med opbevaring er et af de mest populære valg. De er lavet af to dele: en specielt designet sengebund og en matchende madras. Nogle af dem har et ikke-affjedret toppanel for en fastere følelse. En mere avanceret model er sengen med affjedret kant, hvilket reducerer bevægelse og giver højere madrasholdbarhed. Sengebundene betragtes som nogle af de bedste typer sengestel, også på grund af opbevaring under sengen, som er ideelt til opbevaring af sengetøj. Skufferne kan tilpasses efter behov.

Sengestel kommer normalt med en lamelbund. Den kan enten være fastgjort eller være som en stige af lameller med en understøttende midterbjælke. Det bløde træ giver mere fleksibilitet, så det føles mindre fast end seng med opbevaring. For at vide, hvad du skal se efter, når du køber et sengestel, skal du vide, hvilken grad af fasthed, din ryg har brug for. De fleste lamelbunde har buede lameller med medium fasthed.

Elevationssenge er steget i popularitet på grund af deres fantastiske funktionalitet. Brug den til at læse i sengen, se fjernsyn eller i tilfælde af medicinske behov. De justerende lameller bevæger sig i sektioner - til din nakke, hoved eller fødder. Husk, at der er madrasser specielt lavet til elevationssenge, så køb dem sammen.

Køjesenge er alletiders, når du skal finde en sjov seng til dine børn. En køjeseng er praktisk, pladsbesparende og supersjov!

Flere stilfulde sengestel

Efter at have sørget for, at du får den bedste søvn, din sengestel kan tilbyde, kommer den sjove del! Hvis du vælger en seng, der passer til din indretningsstil, giver du dig selv flere muligheder. Du kan overveje, hvilke sengestel, der er på mode, men det er en god idé at vælge en seng me ddet tidløst look.

  • Metalsenge giver dit soveværelse en romantisk stemning, og de går aldrig af mode. For en mere traditionel tilgang, kan du vælge en kaneseng. Kanesenge har et hovedgærde, der er højere end fodgærdet, og de er for det meste lavet af træ med dekorative overflader.
  • Platformssenge er lave senge ligesom futonsenge og har enkle, rene linjer. Hvis du ønsker at indrette et moderne og minimalistisk soveværelse, er denne seng det rigtige valg for dig.
  • For dem, der elsker bohemestilen, kan en himmelseng lavet af træ eller metal være det helt rette valg. Disse senge har fire stolper, der kan draperes med dine yndlingsstoffer til et drømmende boheme-look. Husk at vælge en seng, der passer ind i dit soveværelse for at undgå en følelse af, at rummet er overfyldt.
  • Polstrede senge er svaret, hvis man går efter en mere luksuriøs soveværelsestil. Den polstrede seng er betrukket med stof - kunstlæder, fløjl eller tweed - og den er sofistikeret og vil give dit soveværelse et flot vintage-touch.

Denne guide til, hvordan du vælger en seng, kan hjælpe dig med at få den søvn af høj kvalitet, du har brug for. Da sengen er det vigtigste møbel, du ejer, er det nødvendigt at investere tid og kræfter i at købe en. Vi anbefaler også at have det sjovt – vær kreativ med forskellige materialer og stilarter, så du får lige det soveværelse, du drømmer om.