Sådan vælger du et spisebord

Dit spisebord er hjertet i spisestuen eller køkkenalrummet, så du skal være meget omhyggelig, når du udskifter dit gamle spisebord eller køber et for første gang. Hvis du spekulerer på, hvordan du vælger et spisebord, kan du starte med at tænke over dets formål.

Det er her, magien sker - hyggelige måltider med din familie, et sted at arbejde, planlægge din næste ferie eller ses med dine venner over en kop kaffe. Funktionalitet er afgørende, når du vælger dit spisebord, så du er sikker på, at du vil få glæde af det i mange år fremover.

Et spisebord kan være en stor investering. I denne købsvejledning finder du mere information om, hvordan du vælger det helt rigtige spisebord. For at være sikker på, at bordet passer til din stil, kan du følge vores tips til valg af både størrelse, form og farve.

 

Den rigtige størrelse

Størrelse er det vigtigste, når du vil finde det helt rigtige spisebord til dit rum. Vær sikker på, at det passer ind i rummet, så du skaber en afbalanceret spiseplads. Et kæmpestort spisebord kan hurtigt få dit rum til at se overfyldt ud, mens et bord, der er for lille, ikke er praktisk.

For at vide, hvordan du vælger din spisebordstørrelse, skal du kende layoutet på dit rum. Sørg for, at bordet passer til din spiseplads, så du kan bevæge dig rundt om det. Det er standard at have 100 cm omkring hver stol, så ingen føler sig klemt. Tjek følgende størrelsesguide for at finde dit bord, rundt eller rektangulært:

  • En diameter på 120 cm kan rumme 4 personer
  • En diameter  på 150 cm eller 180 cm er perfekt til 6 personer
  • En diameter på 240 cm giver masser af plads til 8 personer.

Vi anbefaler at tage dig god tid til at visualisere det ønskede bord i rummet. Brug malertape eller andre møbler til at afmærke den plads, der kræves i din spisestue. Se og mærk, hvordan det føles med hensyn til størrelse, og lav de korrekte opmålinger. Hvis du har begrænset plads, kan du overveje at vælge et mindre bord, der kan udvides. Bordets form er også vigtig, så lad os finde ud af, hvilken spisebordsform der er bedst til et lille rum.

 

Sådan vælger du spisebordets form

De fleste af os overvejer, hvilket spisebord, der er bedst, et rundt eller et rektangulært? Formen er vigtig rent udseendemæssigt, men den definerer også den komfort, du får. Husk, at det rigtige bord skal have 55 til 60 cm bordplads ved hver siddeplads. Hvis dit spisebord til dagligt skal passe til f.eks. 3 personer, men lejlighedsvis skal kunne rumme flere, bør du prioritere din daglige komfort.

Et rundt eller ovalt bord skaber en mere intim atmosfære, og det er fantastisk til mindre sammenkomster. Desuden passer det perfekt til et mindre rum og giver en let og luftig stemning omkring spisepladsen. For at forbedre bordets funktionalitet kan du vælge et, der kan udvides.

Rektangulære eller firkantede spiseborde er de mest populære af gode grunde. De fungerer bedst i større rum, har mere plads og bliver let til hele rummets omdrejningspunkt. De markante linjer fungerer til din fordel, når du ønsker at give din spisestue et imponerende udtryk.

Spiseborde & spisebordsstole

Når det kommer til at vælge dit spisebord og stole, har du to muligheder:

  • Køb spisestuesæt med matchende stole til dit bord, så de passer i stil og størrelse. Dette giver en perfekt balance og korrekt bordplads til hver stol.
  • Vær kreativ: Miks og match! Forskellige stole til dit bord skaber et unikt look.

For at få styr på, hvilke stole der passer til dit spisebord, skal du starte med at sikre dig at der er mindst 30 cm mellem din bordplade og stolens sæde. På den måde passer stolene under bordet, når de ikke bruges. Desuden skal du huske, at hver siddende person har brug for 60 cm spiseplads. Når du overvejer, hvor mange stole, der passer til dit spisebord, skal du bruge denne beregningsmetode til at finde det rigtige svar.

Vi anbefaler at bruge bænke til rektangulære borde, men også til ovale. De får spisestuen til at føles mere rummeligt og har mere siddeplads. Spisebænke er meget populære i dag og passer til mange forskellige stilarter - fra moderne til traditionelle, minimalistiske til boheme.

 

Detaljer, du skal huske på

Når man vil lave en smart investering i et tidløst spisebord, er der flere andre ting at tage højde for. Et udvideligt spisebord er altid et godt valg, hvis du har begrænset plads. Dette gælder både runde og rektangulære  borde og er en enestående løsning til lejlighedsvise sammenkomster. Bare vær opmærksom på bordtykkelsen - omkring 2,5 cm - når du vælger dine stole.

Vær opmærksom på det materiale, der bruges til dit nye spisebord. Vælg holdbare materialer som træ eller genbrugstræ. Marmor eller kunstmarmor er en god mulighed for et ridsefast spisebord. Glasborde er en af vores favoritter, hvis du har brug for et godt, naturligt lys i et mørkere rum. Tøv ikke med at eksperimentere med metal - en blanding af metal og træ eller bare metal kan give din spiseplads et flot og kreativt udtryk.

Bordbenene påvirker også antallet af behagelige siddepladser ved bordet. En piedestal i midten fungerer bedst på et rundt eller firkantet bord og skaber mere benplads. Vælg tyndere bordben til dit mellemstore, rektangulære bord, men vælg kun bordbukke, hvis der er plads til et stort spisebord.

Selvom det tager lidt tid at finde det helt rigtige spisebord, kan du følge vores guide til, hvordan du vælger et spisebord, der passer perfekt til din livsstil.