Sådan vælger du det perfekte sofabord

Når du indretter en stue, er der flere fokuspunkter, der skal vælges med omhu. F.eks. en sofa, der giver dig al den komfort, du har brug for, en lænestol til afslapning og et godt tv-møbel. Så er der det moderigtige gulvtæppe, der får alle rummets elementer til at mødes i harmoni. Et møbel, der ofte overses, er sofabordet. Så hvordan vælger du det bedste sofabord?

Dit sofabord er møblet, der binder stuen sammen. Dit sofabord kombinerer stil og funktion. Det er her, du stiller din kaffekop, lægger yndlingsbogen, tv-fjernbetjening og din telefon, og det kan endda bruges til aftensmad foran fjernsynet i ny og næ.

Har du brug for et nyt sofabord? Så anbefaler vi, at du læser vores vejledning til, hvordan man køber et sofabord. Læs alt, hvad du behøver at vide om det perfekte valg!

 

Sørg for at vælge den rigtige størrelse

Alle møbelkøb begynder med opmålinger. Da sofabordet er den anden halvdel af opstillingen med din sofa eller lænestole, skal deres mål matche. Normalt skal et sofabord have samme højde som sofaen eller op til 5 cm lavere end den sæde. Højere sofaer kræver højere sofaborde, især hvis de ofte bruges til gæster. Denne opsætning giver mere komfort, når drinks skal stilles på sofabordet.

Når du tænker på, hvilken størrelse sofabord du skal købe, er højden ikke den eneste ting, du skal overveje. Som nævnt skal dit sofabord matche din sofa, også i længden. Afhængigt af sofaens størrelse skal bordet være to tredjedele af dens længde. På den måde sikrer du en praktisk brug af sofabordet fra alle sider af sofaen.

Vær opmærksom på at give plads nok omkring det. Standardmålene, der giver behagelig plads til bevægelse rundt om sofabordet, er 30 til 45 cm mellem sofaen og bordet. Hvis du har et tv-møbel over for sofabordet, skal du overveje en afstand på 60 til 76 cm mellem disse to. Denne placering skaber plads nok til god bevægelse og gør stueområdet kompakt, men også luftigt.

Det er meget vigtigt at måle den møbelopstilling, du allerede har, for at få det ideelle sofabord. Lige så vigtigt er bordets form, da forskellige bordformer giver forskellige udtryk i rummet.

 

Hvad er den perfekte sofabordsform til dig?

Dette afhænger helt af, hvordan resten af rummet ser ud. For eksempel, hvis du har børn, anbefales det at vælge runde eller ovale sofaborde. De er børnevenlige, men ser også fantastiske ud og skaber en slags hygge, som rektangulære borde ikke kan. Runde og firkantede borde passer forbløffende godt i et mindre rum og giver en illusion af mere dybde.

Hvis du leder efter et sofabord, der passer til en stue uden løbende børn og fare for hovedskader på skarpe hjørner, kan du lege med alle de forskellige former og stilarter. Rektangulære og ovale sofaborde er et godt valg til større rum og opstillinger. Stil et stort, rektangulært bord foran din imponerende sofa, eller køb et bordsæt med 2 eller 3 borde for en spændende visuel effekt.

Materiale & stil

Det store udvalg af borde kan gøre dig lidt forvirret, når du prøver at finde det  perfekte sofabord. Træ er stadig et af de mest populære valg til sofaborde, da det er et tidløst materiale. Der er masser af detaljer, der kan få dit køb til at skille sig ud. Gå efter klassisk mahogni for en mere traditionel indretning, eller vælg et sofabord i mango- eller teaktræ for et boheme-look. Hvis du kan lide træhåndværk, kan du vælge vintagemøbler eller borde lavet af genbrugstræ.

Hvis du går efter en moderne eller en industrielt inspireret indretning, er der masser af muligheder. Der er glas, metal, glasfiber og marmor. Disse materialer ser flotte ud på sofaborde og giver mulighed for kreative opstillinger. Men husk, at sofaborde i glas eller metal er mindre sikre, når børn leger. Hvis du har kæledyr, bør du kigge efter et bord med en overflade, der er let at rengøre.

Så er der læder, fløjl og endda silke. Ja, du kan få et sofabord af fløjl, for disse dyrebare stoffer kan gøre et almindeligt bord til omdrejningspunktet i din stue. Afhængigt af designet passer sådanne borde til forskellige stilarter, fra retro og boheme, til moderne (især læder). Som et plus kan de bringe en eklektiske stemning ind i rummet, hvilket er meget populært for tiden.

For at bestemme den rigtige farve til dit sofabord skal du kigge på din eksisterende indretning. Du kan eksperimentere med forskellige nuancer for at understrege rummets udtryk. Sofaborde af glas og marmor er en kæmpe succes i mørkere rum eller i et skandinavisk interiør. Naturlige nuancer fungerer i enhver mulig kombination, mens mørke toner matcher en klassisk stil eller retro-stil.

 

Sofabordets funktionalitet

Husk, at det perfekte sofabord ikke kun er smukt, men også praktisk. Du kan f.eks. få et sofabord med indbygget opbevaring. Nogle har hylder og skuffer, der er nyttige til opbevaring af fjernbetjeninger og andre ting, du gerne vil have inden for rækkevidde, når du sidder i sofaen eller lænestolen. Andre sofaborde har hjul, så du nemt kan flytte dem rundt. Nu hvor du ved, hvordan du vælger det perfekte sofabord, kan du se vores favoritter herunder.