Sådan vælger du den rette udendørs grill til dit hjem
De varme måneder giver os lyst til at være udenfor, og der er ingen bedre måde at tilbringe tid udendørs end sammen med familie og venner over et måltid lavet på en udendørs grill. En udendørs grill er midtpunktet i ethvert udekøkken. Derfor skal du sikre dig, at du vælger en grill, der vil holde i mange år.
En pålidelig og godt designet grill bringer køkkenets varme udenfor og giver din mad den bedste smag. Med et bredt udvalg af udendørs griller på markedet kan det dog være svært at finde den rette, der passer til dig.
Hvis du leder efter en udendørs grill, der opfylder dine behov, og du ikke ved, hvor du skal starte, så kan vi hjælpe dig. I denne lette guide gennemgår vi processen med at udvælge en grill, der både er praktisk og funktionel.
Hvilke typer udendørs griller findes der?
Hvis du ønsker at forbedre din udendørs spiseoplevelse, er det bedst at investere i den rigtige grill. Der er ikke én type, der er bedre end en anden, da de alle har deres egne fordele og ulemper, afhængigt af hvordan du agter at bruge dem. De fleste udendørs griller er transportable, så du kan nemt flytte rundt på dem eller transportere dem rundt til forskellige begivenheder. Her er de primære typer udendørs griller baseret på brændstoftypen.
Kulgrill
En kulgrill er det bedste valg, hvis du ønsker naturlig røget kødsmag. Det kan tage noget tid for disse griller at varme op i forhold til gasversionerne, men de kan nå højere temperaturer, hvilket er godt, når man skal grille. De varmere temperaturer og den røg, kulgrillen producerer, er godt, når man skal grille svinekød, oksekød og kylling. Du kan dog stadig bruge dem til at tilberede lækre fødevarer såsom grøntsager, pølser og fisk.
Da kulgriller ikke kommer med temperaturjusteringsknapper, kan temperaturen ikke reguleres mere præcist. Derudover tager det længere tid at rengøre en kulgrill, men mange mener, at smagen kompenserer for dette.
Gasgrill
Disse udendørsgriller anvender naturgas eller propan. Propangriller er mere populære end gasgriller, da de er mere transportable, billigere og varmere hurtigere op. Det er dog bedre at bruge dem, hvis du har en naturgasforsyningsledning, da det hjælper dig med at reducere de samlede energiomkostninger. Den primære fordel ved en gasgrill er, at den er lettere at bruge, rengøre, og den varmer hurtigere op end kulgriller. Derudover udsender gasgriller ikke meget røg, hvilket gør dem til et glimrende valg, når du skal grille pølser, frugt, grøntsager og fjerkræ.
Elgrill
Elgriller bruger ikke brændstof, men har i stedet en ledning, der giver dig mulighed for at tilslutte dem til en stikkontakt. Disse griller er et glimrende valg til de områder, hvor kul og gas ikke er tilladt. Det betyder dog, at din mad ikke får den røgede smag. Elgrillen har ikke haft et godt ry i lang tid, men det har ændret sig med tiden. Disse kompakte griller er et glimrende valg til dem, som kun griller en gang imellem. De gør det desuden muligt at grille ved høj varme.
Kamado-grill
Kamado-grillen er kendetegnet ved dens æggeformede design, og den er mere alsidig end kulgrillen, hvilket giver dig mulighed for at ryge, stege og grille. De er primært lavet af keramik, hvilket holder på varmen og steger maden mere jævnt. Kamado-griller bruger kul og har ventilation, der gør det muligt at regulere varmen for jævn madlavning. De fleste enheder kommer med grillriste i to niveauer, der gør det muligt at grille mere mad på samme tid.
Røgegrill
Selvom en kulgrill kan fungere som en røgegrill, så vil en dedikeret røgegrill virkelig glæde dig grundet de velsmagende ribs, svinekød, laks og bacon du kan få ud af den. Grillentusiaster, som ønsker at give deres bøffer en røget smag, ved, at den bedste måde at opnå dette på er ved hjælp af en røgegrill. En røgegrill kan også ryge tilbehør, grøntsager og oste. Nogle røgegriller har programmerbare kontrolknapper for præcis tilberedning, mens andre kræver, at man holder øje med processen. Sidstnævnte betragtes som den mest autentiske måde at tilberede røgede måltider.
Hvilke typer materialer findes der?
De fleste udendørs griller, herunder el-, gas-, kul- og røgegriller, er fremstillet af metal. Dette skyldes, at metal kan håndtere høje temperaturer og forskellige madlavningsmiljøer. Almindelige modeller er ofte pulverlakerede eller sortmalede for at forhindre rust, mens moderne enheder er fremstillet af rustfrit stål. High-end udendørs griller er fremstillet af rustfrit stål i høj kvalitet, og disse er yderst lette at rengøre.
En af de vigtigste faktorer, du skal tage højde for, når du køber en grill, er grillkabinettets konstruktion. Vær opmærksom på, hvordan grillkabinettet er fremstillet. Det bør være fremstillet af stål og forseglet ved hjælp af højkvalitets svejsning. Nedenfor ser vi nærmere på de forskellige materialer, du kan vælge imellem, når du skal købe en grill.
Støbejern
Støbejern er det mest populære materiale til griller. Det er en god varmeleder og bevarer varmen i længere tid, så du ikke behøver at levere varme konstant. Materialet er desuden yderst stærkt og langtidsholdbart. Derudover får du de skønne grillmærker på din mad.
Rustfrit stål
Den primære fordel ved griller i rustfrit stål er, at de ikke ruster. Det vil sige, at du ikke skal bekymre dig, hvis vand kommer i kontakt med din udendørs grill, hvis du har ladet den stå udenfor, eller når du rengør den. Ydermere er rustfrit stål mere robust i forhold til de fleste materialer, hvilket gør det til en mere slidstærk mulighed. Udendørs griller i rustfrit stål er også lette at rengøre og vedligeholde.
Emalje
Du kan tilberede hvad som helst på en emaljeret stålrist. Emalje er typisk et beskyttende lag glas, der bruges til at beskytte metallet mod rust. Emaljen giver dermed et ekstra lag beskyttelse mod misfarvninger fra høje temperaturer. Derudover er emaljen lettere at rengøre. Vær dog forsigtig med ikke at bruge skarpe objekter på materialet.
Krom
En stålrist i krom er endnu et glimrende valg. Det er relativt billigere i forhold til andre materialer. Kromlaget beskytter metallet mod rust. Du kan derfor rengøre din grill uden frygt for korrosion.
Sådan vælger du den rette grillstørrelse og madlavningsoverflade
Grillens størrelse er et andet vigtigt aspekt at tage højde for. Du skal sikre dig, at din grill har nok madlavningsplads til dine måltider. Den skal også være alsidig, så du kan tilføje flere madvarer. Tænk over det antal brændere, du skal bruge. Køb en grill med mindst én brænder mere, end du har brug for. Her er nogle gode tips, når du skal vælge en grill i den rette størrelse.
Brændernes størrelse
Det første skridt er at tjekke madlavningsområdernes størrelse. Dette hjælper dig med at afgøre, om de er store nok. Du skal også tage højde for antallet af brændere.
Undersøg den maksimale totaltemperatur
Den bedste udendørs grill bør have en maks. totaltemperatur på mindst 316 grader.
Kig efter ekstra sidebrændere
Dette er til dem, der gerne vil tilberede flere retter på samme tid. Du kan tilpasse din opsætning med denne udendørs grill.
Vær opmærksom på, hvordan ristene er lavet
Grillriste i stål er robuste og slidstærke. Emaljerede stålriste er endnu bedre, da de ved hjælp af emaljens kraft beskytter materialet og tillader nem rengøring. Riste i støbejern er de bedste af dem alle, de varmer jævnt op og tilbereder dine måltider godt.
Plejetips til din udendørs grill
Hvis det er første gang, du ejer en grill, bliver du måske lidt skræmt ved tanken af, hvordan du skal rengøre den. Den gode nyhed er, at det ikke kræver meget besvær at rengøre den. Uanset hvilken grilltype du har, så skal du udføre en smule rengøring efter hver brug, og den skal rengøres grundigt mindst én gang om året. Her er nogle plejetips til at holde din grill i den bedste stand.
-
Rengør ristene
Ristene er i kontakt med din mad, hver gang du bruger grillen. Sørg for, at du jævnligt forhindrer bakterier, fedt og snavs i at ophobe sig på ristene. Brug en grillbørste i stål til at rengøre ristene. Hvis det er muligt, skal du tage dem ud og rense dem fra bunden af.
-
Rens brænderbeskytterne
Brænderbeskytterne skærmer brænderne mod snavs og fedt. De bliver derfor meget beskidte. En beskidt beskyttelsesdel kan dog forhindre brænderne i at fungere korrekt, og den kan overføre bakterier til din mad. Den bedste måde at rengøre disse beskyttelsesdele på er ved at fjerne dem fra grillen og rengøre dem i en spand med sæbevand.
-
Fjern snavs og affald fra bunden
Du skal også holde bunden ren, da det er her, al snavs og fedt samler sig. Selvom dette ikke påvirker din mad, så kan for meget snavs tilstoppe din grill. Du skal derfor rengøre askebakken flere gange i løbet af sæsonen.
-
Rengør grillens yderside
Hvis du vil imponere dine gæster med en superren grill, så skal du rengøre den udvendigt. Den gode nyhed er, at det ikke kræver tekniske rengøringsmetoder. Du skal kun bruge en klud, sæbe og vand. Sørg for, at du vasker hele grillen efter med en våd klud for at fjerne sæberester, der kan danne pletter eller rust.
Køb din udendørs grill hos vidaXL
Leder du efter den rette udendørs grill? Her hos vidaXL har vi et stort udvalg af udendørs griller i høj kvalitet, der er designet til at opfylde dine behov. De fås i forskellige materialer, størrelser og brændstoftyper, så der er noget for alle. Selv den mest kræsne kunde vil med garanti finde noget i vores sortiment.