outdoor furniture material guide

Sådan vælger du det bedste materiale til udendørsmøbler

Hvad er de vigtigste faktorer at overveje, når man køber udendørsmøbler? For at designe en bolig, der føles som et hjem, er stil vigtig, fordi den afspejler aspekter af din personlighed. Komfort er også afgørende, hvilket også gælder hvert møbels holdbarhed. Havemøblernes materiale er dog det træk, der binder alle disse faktorer sammen.

Hvis du går og tænker over, hvad det bedste materiale til udendørs møbler er, anbefaler vi, at du ser på en række faktorer, herunder vejr, rengøring og vedligeholdelse samt overkommelige priser. Du bliver nødt til at finde det bedste materiale til udendørsmøbler, der er vandtæt og robust, afhængigt af hvor du placerer dem og de sæsonmæssige vejrforhold.

Vi kan opdele alle elementerne, der er nødvendige for at skabe et multifunktionelt udendørsrum i to kategorier: møbler og tilbehør. De vigtigste møbler, du har brug for, er borde, stole (eller møbelsæt), udendørsmøbler, sofaer eller liggestole og tilbehør såsom parasoller, hynder eller opbevaringsmuligheder.

 

Vejrbestandige udendørsmøbler: En guide til at finde det bedste materiale

Vejrbestandige udendørsmøbler bevarer deres look og robusthed sæson efter sæson. Du skal bruge vandtætte havemøbler, hvis du bor i et område med høj luftfugtighed og eksempelvis meget regn. Det skyldes, at fugtige forhold kan få dine træmøbler til at rådne og forringes, hvilket er et stort problem, der ikke kun ødelægger dine foretrukne udendørsmøbler, men også udgør en sundhedsrisiko. Hvis du bor i et fugtigt område og stadig foretrækker træmøbler, kan det være en god mulighed at vælge behandlet hårdttræ til dine terrassemøbler.

Afhængigt af det udendørs møbelmateriale, du vælger, kan fugt også forårsage rust og korrosion, samtidig med at det kan få materialet til at give sig. Pulverlakeret stål er f.eks. et materiale, der er yderst resistent over for meget fugt.

Hvis du ikke er sikker på, hvilke slags udendørsmøbler du kan få, fordi du bor i et varmt klima, kan du vælge UV-resistente udendørsmøbler samt møbler, der kan tåle alle slags vejrforhold. Udsættelse for solen i en længere periode kan få dine møbler til at falme eller revne. For at undgå et sådant scenarie er fletmøbler i syntetisk rattan det bedste valg, da det er en af de bedste muligheder til vejrbestandige terrassemøbler.

Nogle møbelmaterialer kan modstå solen, men er ubehagelige på grund af overophedning (såsom metalmøbler). Hvis du ikke ønsker at røre varme metalmøbler i sommervarmen, kan behandlede terrassemøbler i hårdttræ være en bedre mulighed. Vi må heller ikke glemme de blæsende forhold; sørg for, at dine vejrbestandige havemøbler er tunge nok til at modstå elementerne, mens de forbliver stabile.

 

Hvilke udendørsmøbler er de mest holdbare?

Metal er uden tvivl det mest holdbare materiale til terrassemøbler. Grundet sin styrke kan det modstå de fleste vejrforhold og bruges til at skabe innovative møbeldesign. Metal kan også let sammensættes med andre materialer (såsom træ eller glas) for at skabe et elegant look.

Træ er en anden fantastisk mulighed, hvad angår holdbare havemøbler. Dine udendørsmøbler har varierende vedligeholdelsesbehov afhængigt af træsorten. Akacietræ er et populært valg, men det kan ikke modstå elementerne lige så godt som teak-møbler.

Havemøbler i plastik passer måske ikke til enhver æstetik, men de besvarer helt sikkert spørgsmålet om, hvilke udendørsmøbler, der holder længst. Plastik giver også en masse designfleksibilitet, da det kan forvandles til enhver form, størrelse eller farve. Lad os tage et nærmere kig på fordelene og ulemperne ved hver af disse skønne materialer til udendørsmøbler.

 

Terrassemøbler i flet og rattan

Vi anbefaler havemøbler i syntetisk rattan-flet til haveindretningen, da det er utroligt vejrbestandigt, let at rengøre, og miljøvenligt. Sammenlignet med naturligt flet og rattan er den syntetiske form af dette udendørsmateriale designet til at modstå en række vejrforhold, samtidig med at den er super nem at vedligeholde, og det ligner endda den ægte vare. Møbler i rattan/flet, som er lavet af syntetisk polyethylen-resin, ser ikke kun godt ud, men giver også en masse fordele. Denne type møbler i syntetisk rattan kan for eksempel tåle at stå i solen eller i fugtige omgivelser, uden at det forringes.

Ligeledes falmer vejrbestandigt rattan-flet ikke, det er let at rengøre og let i vægt, hvilket er ideelt, hvis du bor et sted med lidt vind. Vejrbestandigt rattan-flet er det fineste materiale til havesofaer eller loungesæt, samt stilfuldt udendørstilbehør såsom søde lanterner eller kurve, da de har et naturligt look og farve.

*Pleje og vedligeholdelse: Støvsug dine udendørs rattanmøbler regelmæssigt ved at bruge et mundstykke med børste for at fjerne støv fra sprækker, og rengør dem med en let, oliebaseret sæbe.

wicker and rattan garden furniture

 

Klassiske havemøbler i træ

Vi kan ikke lade være med at falde pladask for terrassemøbler i træ. Havemøbler i træ er værdsat for deres tidløse skønhed, og de er populære i alle slags haver. Havemøbler i træ har brug for en vis mængde pleje, hvis du ønsker at nyde dem i mange år fremover. Den ideelle træsort til udendørsmøbler er en sort, der kan modstå solens og regnens virkninger.

Bløde træsorter såsom fyrretræ og cedertræ er populære, men de skal trykbehandles og vedligeholdes regelmæssigt. Hårde træsorter er derimod et bedre valg til f.eks. udendørs liggestole eller møbelsæt. På grund af sit høje indhold af naturlig olie, hvilket gør det vandafvisende, er teaktræ et af de bedste valg. Når de ikke er i brug, anbefaler vi, at du beskytter dine udendørs træmøbler mod regn eller solskader ved at opbevare dem eller bruge udendørs møbelbetræk, uanset hvor robust trætypen er, bare for at sikre, at de vil se nye ud i lang tid.

*Pleje og vedligeholdelse: For at beskytte træhavemøbler mod elementerne, skal du blot bruge et let lag olie eller voks med jævne mellemrum og rense dem med sæbevand.

wooder garden furniture

 

Er terrassemøbler i metal det bedste valg?

Terrassemøbler i metal er ekstremt holdbare og kan bruges år efter år. Nogle metaller er bedre til udendørsmøbler end andre, afhængigt af klimaet og din regelmæssige brug. Pulverlakeret, rustfrit stål er f.eks. mere modstandsdygtigt over for UV-stråling i forhold til jern. Men hvis du bor i et blæsende område og ønsker at skabe en hyggelig caféstemning i din have, kan et solidt bistrosæt i smedejern være vejen frem.

Metal er et godt valg til slidstærke terrassemøbler, men det har visse ulemper. Du skal undersøge dine udendørsmøblers ideelle vægt, som ikke bør være for tung (hvis de f.eks. er konstrueret af smedejern). For at undgå dette kan let aluminium være det bedste materiale at vælge. Andre metaller, såsom rustfrit stål, er korrosions- og rustbestandige; dette materiale kunne være svaret på spørgsmålet om, hvilke udendørsmøbler, der holder længst.

*Pleje og vedligeholdelse: Hvis du vælger udendørsmøbler i metal, skal du blot holde dem rene ved at tørre dem af med vand og en mild sæbeopløsning med jævne mellemrum.

metal garden furniture

 

Udendørsmøbler i plast: De ser altid nye ud

Terrassemøbler i plastik vokser i popularitet af alle de rigtige grunde. Dette materiale til udendørsmøbler er for det meste lavet af polyethylen (PE), som er både stærkt og let. Da materialet giver mulighed for en bred vifte af æstetiske tilgange, kan du skabe en bred vifte af udendørsindretninger, lige fra moderne til boho.

Udendørsmøbler af plast er modstandsdygtige over for forringelse og varme, så du behøver ikke at gøre noget for at vedligeholde dem. Hvis du f.eks. vælger stabelbare plastikstole, kan du opbevare dem, når de ikke er i brug, eller når det blæser.

*Pleje og vedligeholdelse: En hurtig aftørring med sæbevand en gang imellem vil få dine plastikhavemøbler til at se nye ud i lang tid.

plastic garden furniture