Tips til valg af endebord

Din dagligstue er hjemmets hjerte - det er her, du har filmaftener, ses med dine venner og familie eller slapper af i sofaen med en god bog. At vælge den rigtige sofa er det første skridt mod at skabe det hyggelige og komfortable rum, du har brug for. Men når det kommer til at tilføje stil og praktiske egenskaber, er endeborde et must.

Det er sjovt at finde det rigtige endebord, men ved du, hvordan du vælger et bord, der passer til din drømmeindretning? Den første ting, du skal overveje, er bordets formål. Endeborde er beregnet til at holde alting pænt og inden for rækkevidde. Endeborde står typisk ved siden af din sofa eller stol og har stor æstetisk indflydelse på indretningen.

Med så mange tilgængelige muligheder kan du godt blive forvirret, når du prøver at beslutte dig for formen på dit endebord. Det samme gælder for farven i forhold til resten af din indretning. For at gøre opgaven lettere har vi lavet denne vejledning til, hvordan du vælger farve og materiale og andre ideer til at style dit endebord.

 

Hvorfor har jeg brug for et endebord?

Endeborde er meget alsidige møbler - de er beregnet til at opbevare alt det, du muligvis har brug for, når du slapper af i din behagelige sofa. Endeborde er både praktiske og flotte, og de fås i mange former og stilarter. Læs videre for at se, hvilket endebord, der passer til dit rum og indretning.

Husk, at mange mennesker vælger endeborde i stedet for sofaborde. Køb to ens borde, eller miks og match forskellige stilarter for at få en større visuel effekt. Leg med forskellige materialer og former for at få et luksuriøst look.

 

Sådan vælger du det perfekte endebord

Et endebord skal stå ved siden af ​​din yndlingsstol eller sofa. Det er her, du kan lægge tv-fjernbetjeningen, bøger og magasiner eller stille din kop te. Mange spekulerer på, om endeborde skal være højere eller lavere end sofaen. Du kan vælge et bord i samme højde som sofaens armlæn, da standardhøjden er 60 til 80 cm. Ideelt set skal endeborde være 2 til 7 cm lavere end din sofas armlæn. Denne lille detalje giver ekstra komfort, når du rækker ud efter din bog.

Da de kommer i mange forskellige former og størrelser, skal du overveje, hvor stort dit endebord skal være. Dette afhænger af dit rum, dine behov og hvordan du vil bruge det. Tænk på den plads, du har ved siden af ​​din sofa, og husk, at dine møbler skal kunne trække vejret, så at sige. Sørg for, at der er plads nok omkring dem, og vælg et mindre endebord om nødvendigt. Sådan en opsætning behøver ikke at fylde hele rummet, det er bedre at holde indretningen luftig og ikke overfyldt.

Endeborde er en god tilføjelse, når du vil opfriske din stueindretning. For at vide, hvor bredt dit endebord skal være, skal du tænke over den måde, du vil bruge det på. Hvis du vil stable bøger og magasiner op på det eller stille en lampe, skal bordets overflade være mindst 55 cm bred. Nogle endeborde har mere komplekse opbevaringsmuligheder som skuffer eller hylder. Vi vil derfor anbefale dig at beslutte, hvad formålet er med bordet, inden vi går videre til den næste del - et endebords æstetik.

Find et endebord, du elsker

Vi elsker endeborde, fordi de er nogle af de mest kreative muligheder, når du indretter dit hjem. Hvis du spekulerer på, om dine endeborde skal matche, skal du tænke på, hvilken atmosfære, du vil skabe i rummet. Lad os se på alle muligheder med hensyn til former, stilarter og farver.

 

Form

Runde borde er det perfekte valg til mindre rum og mindre opbevaringsbehov. De ser fantastiske ud i enhver opstilling og fungerer bedst, når du vil supplere din stol uden armlæn eller sofa. Desuden vil runde borde passe flot ind i et rum med en geometrisk stil og skabe balance.

Firkantede endeborde er gode til fremvisning af din yndlingslampe. De har mere plads til opbevaring og passer til hjørneopsætninger ved siden af din sofa. Firkantede endeborde føjer også en cool atmosfære til din stue.

 

Stil

Udvalget af endeborde er ret stort, og de fås i mange forskellige stilarter. For at undgå at blive overvældet kan du tage udgangspunkt i din eksisterende indretning. Hvis du foretrækker et minimalistisk look i din opholdsstue, kan du tilføje et endebord i et dristigt design for at skabe kontrast. Gå efter et bord i træ eller beton med dekorative detaljer eller en sokkel. Stærke farver frisker rummet op og skaber fantastiske kontraster.

Mindre er mere, som man siger - især hvis din stue har store møbler, polstrede sofaer,  mønstre og dekorationer. Vælg et endebord med rene linjer og tynde ben for at give siddeområdet en mere let og luftig atmosfære. Glem ikke at míkse og matche flere endeborde for give stuen en stilfuld struktur. Arbejd med neutrale toner, og leg med gennemsigtighed.

 

Materialer

For at vælge det perfekte endebord skal du tænke på de andre borde og møbler i din stue. Vælg endeborde lavet af beton eller metal for at afbalancere et massivt sofabord af træ. Hvis din stue er et mørkt rum, anbefaler vi akrylborde eller glasborde. På den måde får du et let og elegant look, der lader lyset skinne igennem.

Marmoroverflader er æstetisk tidløse og det helt rigtige at stille drinks på. Andre materialemuligheder er glas- og stenborde. Du kan også vælge moderne kombinationer af metal, f.eks. kobber og aluminium med massivt træ.

Se dine nye endeborde som en spændende mulighed for at friske stuen op, mens du samtidig får nye opbevaringsmuligheder. Leg med forskellige farver og materialer, så de passer perfekt til din indretning, enten som en spændende kontrast eller som en del af en farvepalet. Følg vores enkle retningslinjer for, hvordan du vælger et endebord, og god fornøjelse med den nye tilføjelse til stuen.